Verslag Allroundproef 2019

100 Jaar Nederlandse Vereniging “LANGHAAR”

2 daagse Allround proef (foto's) (recente uitslagen)

De Nederlandse Vereniging Langhaar bestond dit jaar op 20 augustus 100 jaar. Ter ere van dit 100 jarig bestaan werd er op 12 en 13 september een allround proef georganiseerd te Kruiningen (Zld.) Op een prachtig terrein met bos, water partijen en open veld was hier de mogelijkheid om gedurende twee dagen proeven te houden voor de allround jachthond.

Inschrijving voor deze allround proef stond open voor alle Duitse Staande Langharen, ongeacht of de eigenaar lid was van de vereniging of niet. Er waren 40 inschrijvingen.
Inschrijven was mogelijk in de Jeugd klasse, de Novice klasse of de Open klasse.
De Allround proef bestond uit de volgende vier onderdelen:

  • Standaard Jachthonden Proef: A, B en C,
  • MAP: A en B of OWT: starters, novice en open klas,
  • Veldwedstrijd: Jeugd en CACT open klas,
  • Exterieurkeuring: jeugd, jonge honden en open klas.

Alle honden moesten deelnemen aan alle vier onderdelen, de keuze tussen MAP en OWT was vrij.
Voor alle onderdelen zijn officiële diploma’s uitgereikt. Per klasse waren er voor de drie beste honden prijzen. Er was ook een Langhaar Talent prijs en een prijs voor de beste Allround hond.

 

Impressie van de fotograaf.

Op de eerste dag verzamelden de deelnemers zich al vroeg om in te schrijven en hun programma en loopvolgorde in ontvangst te nemen. De meeste deelnemers waren best wel een beetje gespannen; kan mijn hond wel alle proeven uitvoeren? Iedere hond heeft zo zijn voorkeuren, maar ook het baasje traint zijn hond niet voor alle onderdelen. Terwijl de Langhaar toch een echte allrounder is.
Nadat alle honden door de dierenarts gekeurd waren werd door de wedstrijdleider Ger de Rooij de allround proef geopend, met een hartelijk welkom voor iedereen en een uitleg van de wedstrijd.
In zijn openingswoord vroeg Ger aandacht voor het plotseling overlijden van André Ottenschot. Er werd een ogenblik stilte in acht genomen om André te gedenken.
Hierna vertrokken keurmeesters, helpers en deelnemers met hun honden naar de verschillende proeven. Bij de proef aangekomen kon men met de andere deelnemers van de groep kennis maken, voor zover men deze nog niet kende. Als groep bleef men die twee dagen bij elkaar.
Goed om te zien was dat binnen iedere groep een zekere saamhorigheid ontstond. Iedereen was blij voor elkaar als een proef goed ging en men troostte elkaar als de proef minder geslaagd uitgevoerd was. Ook werd veel kennis uitgewisseld over hoe te trainen voor de verschillende proeven. Onderling was er wel competitie om zo goed mogelijke scores te behalen, maar men gunde de ander ook zijn succes.
Aan het eind van de middag kwam iedereen weer terug bij het restaurant en werd onder het genot van een drankje de dag besproken en verder bijgepraat. Daarna kon iedereen deelnemen aan een barbecue, beschikbaar gesteld door de vereniging. De eerste dag is voor alle deelnemers en zeker voor hun honden een zware dag. Bij sommige honden zag je dat deze moeite hadden om geconcentreerd te blijven bij de laatste proeven. Maar ook de baasjes raakten vlugger geïrriteerd als hun hond niet deed wat zij verwachtten en werd er geroepen “dat doet hij anders nooit”. Moe maar voldaan ging men dan ook naar ieders overnachtingsadres; dat was soms thuis maar ook in een hotel, op de camping, in een huisje of bij een B en B.
De volgende morgen was iedereen weer op tijd om de rest van de proeven af te leggen. Bij de veldwedstrijden was het een genot om te zien dat er natuurtalenten zijn op dit gebied, dit wat de honden betreft tenminste. Sommige voorjagers wisten soms niet eens wat hun hond aan het doen was als deze “voorstond” op wild. Laten we hopen dat dit een stimulans is om gebruik te maken van alle allround kwaliteiten van de Langhaar. Op het gebied van de OWT blijkt dat er nog veel onbekendheid en onbegrip is met deze proef. Jammer, want bij deze proef kan een Langhaar zijn capaciteiten op het gebied van werklust, eigen initiatief, zoekgedrag, enz. tonen.
De keurmeesters namen voldoende tijd om uitleg te geven over de proef en waar nodig advies te geven na afloop van de betreffende proef. Dit werd door de deelnemers bijzonder op prijs gesteld.
Toen iedereen alle proeven had afgelegd was het tijd om alle behaalde resultaten om te zetten in diploma’s en de totaal scores te verzamelen. Dat dit niet binnen enkele minuten kan gebeuren begreep iedereen en men wachtte geduldig tot de dames van de administratie deze enorme klus geklaard hadden. Nadat de keurmeesters de proeven hadden besproken en naast de positieve punten ook eventuele negatieve punten gemeld hadden, spraken de gedelegeerde keurmeesters hun waardering uit voor de gehele organisatie, inclusief alle helpers van de wedstrijd en het sportieve gedrag van de deelnemers. Daarna werden door Ger de Rooij diploma’s, certificaten en ereprijzen voor de drie beste deelnemers per klasse uitgereikt. Nadat de winnaar van de prijs voor het Langhaar talent was uitgereikt werd het tijd om de overall winnaar bekend te maken; Ina van Bragt was met haar hond de terechte winnaar, wat ze met een luide kreet en een knuffel met haar hond vierde.
Na afloop van de prijsuitreiking was er nog een buffet ter ere van het 100 jarig bestaan van de vereniging. Hierbij waren ook gasten uitgenodigd zoals vertegenwoordigers van de Raad van Beheer, ORWEJA, het Deutsch Welt Verband, afgevaardigden van de Duitse en Deense rasverenigingen en oud bestuursleden van onze vereniging. Door de gasten werd de Nederlandse Vereniging Langhaar geprezen voor de organisatie van het tweedaagse evenement.
Zelf heb ik twee dagen mogen meelopen en ik heb daarbij een groot aantal foto’s gemaakt. Deze zijn geplaatst op de website van de vereniging. Ook ik heb genoten van de Langharen en de ups en downs van de deelnemers meegemaakt. Ik hoop dat met dit soort evenementen de Langhaar liefhebbers aangezet worden tot het allround gebruik van hun prachtige Langhaar.

Kees Ribbens

 

Impressie van een deelnemer.

 

Ik zou meedoen met mijn jonge hond Welsa in de startersklasse, maar helaas die werd net voor de 2 daagse loops. Ik belde toen gauw naar Bert de Jager dat ik misschien nog met mijn oudere hond Cita mee mocht doen. Want meedoen is toch leuker dan alleen maar kijken. De organisatie is nog tot ’s avonds laat nog bezig geweest om mij er tussen te plaatsen, waar ik heel blij mee was. Alleen kwam ik niet meer in het boekje, wat ik helemaal niet erg vond.

Ik mocht meedoen, dat vond ik het belangrijkste. Achteraf was dat wel fijner, nu kon ik samen met Jos Open klas doen.

De eerste dag moesten wij om 07:30 uur zijn. Dus vroeg weg, busje vol met spulletjes voor ons en voor de honden. Jos kreeg nr. 7 en ik kreeg nr. 13. Ik dacht dat begint goed.

Wij moesten bij Jos Waltmans beginnen met een B MAP. Vervolgens ging alles door elkaar de SJP proeven en de MAP. Zelfs de keurmeesters moesten van de ene proef naar de andere. Tussen door moesten wij ook nog exterieur laten keuren. Cita vond dat showen maar niets. Zij werkte veel liever, maar ze kreeg toch een mooi verslag.

Daarna weer gauw verder met de proeven, want de keurmeesters stonden nog op ons te wachten.

Jos, Geesje en ik moesten nog bos apport doen en daarna nog naar A2 bij Piet Remeijnse. Gelukkig ging het bij Geesje en mij goed, maar Jos had pech op de A2 dat zijn eend gezonken was, zodat Ronja hem nooit kon ruiken.

’s Avonds kregen wij nog een Barbecue ter ere van het 100 jarig bestaan. Zo konden wij even bijkletsen wat wij allemaal meegemaakt hadden en dat was heel gezellig. Bij de een was het beter gegaan dan bij een ander, maar iedereen gunt elkaar het beste en dat vind ik altijd zo mooi tussen onze Langhaar mensen.

Alleen bij Miriam v/d Heijden die wel echt pech had op die dag met veldwerk, toen haar hond achter het wild aanging en zo het oog van haar hond flink beschadigd werd door een rietpijl.

Veel mensen bleven in de omgeving overnachten om zo weer op tijd te zijn voor de 2e dag.

Wij moesten ’s morgens beginnen met dirigeren. Ik had met Cita nog nooit de nieuwe SJP gedaan, maar ik dacht, je kan niet meer dan je best doen. De eerste lijn ging goed, maar de 2e lijn was minder, want er was de vorige dag daar ongeveer een sleep getrokken van de MAP A1. Ik kon haar er met veel moeite eraf krijgen, nog 1 commando en dan was het gebeurd hoorde ik de keurmeester zeggen, maar gelukkig pakte zij de duif op tijd en ik kreeg nog een 6 waar ik heel blij mee was. Geesje had die dirigeer met Tomba ook nooit gedaan, maar hij liep 2 prachtige lijnen en kreeg dan ook een 10.

Daarna moesten wij naar St. Annaland om nog veldwerk te gaan doen.

Jos moest eerst. Ronja liet een mooi parcours zien, maar zij kreeg 2 hazen en dat was net te veel. Cita had die 2 hazen ook gezien. Ik dacht “dat gaat hem niet worden, want zij is zeker niet hazenrein”. Maar Walter zei ”loop maar een stukje verder en laat ze dan maar gaan”. Tot mijn verbazing ging ze veder en ze zocht het veld mooi af, maakte zelfs nog mooie slagen. Even later kreeg ik nog een ander veld, waar zij ook een haas tegen kwam, maar ik had geluk de haas verdween in de sloot en zo kon ik Cita terug krijgen, Walter zei dat hij genoeg gezien had en wilde ons nog alleen onder wild zien te krijgen. Wij waren weer verder gereden. Geesje was eerst aan de beurt. Haar hond werd voorgejaagd door Ad v/d Sluijs omdat Geesje niet zo goed ter been was. Ad liep in de groenbemester en ja hoor Tomba stond voor een fazant en scoorde.  Daarna moest ik nog en er werd mij verteld dat daar nog 1 patrijs zat. Ik dacht dat lukt mij nooit en ja hoor binnen 1 minuut vloog te patrijs op, maar die telde gelukkig niet. Weer verder en bijna achteraan stond ze weer zo vast dat ik dacht dat zal wel weer een haas zijn. Maar even later vlogen er wel 10 patrijzen weg. Ik schoot en riep “zitten”. Zij bleef en ik deed gauw de riem aan. Toen moest Cita nog even apporteren.

Weer terug naar Kruiningen, want wij moesten nog 1 SJP doen slepen. Dan moet je hondje goed kunnen schakelen, eerst veldwerk, kop omhoog, dan een uur later slepen, kop naar beneden.

Wij kunnen dan ook zeggen dat wij allrounders hebben.

Daarna hebben wij nog uren gezellig bij elkaar zitten wachten op de uitslag. Tot mijn verbazing was ik eerste  geworden!

Alles viel die 2 dagen op zijn plaats. Alles lukte. Dat nummer 13 was voor mij in die 2 dagen een geluksnummer geworden.

Maar het mooie van die dagen waren, dat de één had meer punten in de SJP, de andere in de MAP, maar Geesje en ik hadden in de open klas veldwerk een kwalificatie en dat was voor ons de doorslag dat we 1 en 2 werden. Frank van Eekert werd 3e.

Hoe trots kun je op je hondje van 9 jaar oud met haar 2 zonen die 2 en 3 geworden zijn, en dat was nog niet genoeg haar zoon van anderhalf jaar, Boet van Thom Segeren, werd die 2 dagen de beste Talent hond.

Volgens mij kan ik gerust voor iedereen zeggen dat het 2 hele gezellige dagen waren. Bij de één ging het misschien iets beter dan bij de andere.

Maar iedereen bedankt die dit georganiseerd heeft en vooral ook bedankt de helpers en de keurmeesters.

Voor mij zijn die 2 dagen geweest om nooit te vergeten.

 

Ina van Bragt

 

 

Uitslag van de 2 daagse Allround proef:

Jeugd klasse
1e plaats: 318 punten, Nelly Stutvoet, Queran van Venus de Milo

2e plaats: 268 punten, Lander Vanoverstraete, Quintue

3e plaats: 201 punten, Jaco Steketee, Quispel van de Linnenhoeve
 

Novice klasse
1e plaats: 299 punten, John van Steen, Duco v.h. Wiener-Benteler-Land

2e plaats: 275 punten, Theo Koning, Jenny vom Flietbachtal

3e plaats: 248 punten, Minette de Jong, Ashton of Cora’s Proud Gundogs

 

Open klasse
1e plaats: 354 punten, Ina van Bragt, Cita v.d. Duyl

2e plaats: 352 punten, Gees Schmidt, Tomba v.d. Duyl

3e plaats: 310 punten, Frank van Eekert, Tieske v.d. Duyl

 

WINNAAR ALLROUNDPROEF 2019

Ina van Bragt met Cita v.d. Duyl

Sponsoren

BiofoodEnergique