Nederlandse Vereniging "LANGHAAR"

VERZORGING

Algemene verzorging

De Langhaar heeft niet veel verzorging nodig. Het is prima om de hond regelmatig te borstelen en te laten zwemmen in schoon, stromend water. Wanneer de hond zoveel mogelijk buiten komt zal dat het natuurlijke verharingsproces wat gemakkelijker maken.

De vacht regelmatig nakijken op teken, klitten en andere regelmatigheden is voor elk ras belangrijk. Deze kunnen gewoon verwijderd worden.

Overtollig haar tussen de tenen kan worden weggeknipt en overtollig haar op de flanken of onder het spronggewricht kunnen weggeplukt worden. Bij twijfel is het verstandig te overleggen met een hondentrimster die ervaring heeft met het ras.

Het gebit nakijken is ook een onderdeel van de regelmatige verzorging en het is verstandig hier al op puppyleeftijd mee te beginnen zodat de hond dit goed toelaat. Regelmatig kluiven of het eten van droogvoer is voor somige honden al genoeg om het gebit schoon te houden. Overleg met uw dierenarts wanneer u denkt dat het gebit wat extra aandacht nodig heeft.

Voor alle facetten van de verzorging en de gezondheid van de hond zult u veel informatie vinden over voeding. In principe is het verstandig een kwalitatief goed fabrieksvoeder te geven aan de hond.

Vachtverzorging

Vachtverzorging van een Duitse Staande Langhaar.

Over het algemeen heeft een Duitse Staande Langhaar niet veel vachtverzorging nodig. Ze gaan gemiddeld 2 x per jaar in de rui zowel met voor- en najaar. In deze periode laten de oude haren los. Je kunt er dan voor kiezen om ze zelf door de rui heen te helpen i.v.m. met borstelen en plukken, maar u kunt het ook naar een trimsalon brengen waar ze weten wat ze met zo vacht aan moeten.

Hiernaast ziet u een foto van een achterpoot van de Duitste Staande Langhaar. Hier kunt u goed het haar zien zitten wat dood is het is lichter van kleur en ziet er wat pluizig uit.  Dit haar word eruit geplukt zorg ervoor dat je de huid van de hond strak houdt en pluk altijd met de haarrichting mee!
Dit is u een foto van vingerlingen ook wel vingercondoom genoemd. Deze kunt u aan doen bij het plukken zo heeft u meer grip en is het haar makkelijker te plukken.
Om goed de onderwol uit de vacht te halen hebben we als hulpmiddel deze kam dit noemen we de Coatking. Let op als je deze koopt zijn ze scherp dit is juist niet te bedoeling om ze met de scherpe messen op de vacht te gaan kammen. Zo gaat de vacht meer kapot dan dat hij er beter van wordt. Mocht u deze kam kopen haal hem dan eerst thuis een paar keer goed door het zand heen zodat de messen bot worden. Deze kam haalt alle dode onder wol uit de vacht. Haal hem globaal door de vacht heen en niet te lang op een plek blijven kammen. Ook niet dagelijks of wekelijks gebruiken alleen in de rui periode.

Dan komen we aan bij de voeten van de Duitse Staande Langhaar dit verschilt ook erg per hond, de ene hond heeft veel pluis tussen de tenen de ander bijna niet. Gaat de hond naar show zouden de keurmeesters graag zien dat de pluizen tussen de tenen weg zijn. Ook als u met de hond gaat jagen zijn de pluizen tussen de tenen ook niet altijd even praktisch. Denk bijvoorbeeld aan alle modder, klittenbolletjes en andere dingen die erin kunnen gaan zitten en voor veel ergernis kunnen zorgen bij de hond. Daarentegen de onderkant van de voeten tussen de voetzolen knippen we bij de werkhonden nooit uit, dit zorgt voor bescherming de kussentjes tegen stekels. Bij de huishond zou je het tussen de voetzolen wel weg kunnen knippen zodat de hond minder viezigheid mee naar binnen neemt.  

Hierboven een voorbeeld hoe de voeten geknipt worden op foto 1 ziet u hoe de hond met ongeknipte voet binnen komt. Foto twee kunt u zien dat de pluizen tussen de voeten door middel van een effileer schaar zijn weg gehaald.

Hoe doe je dit?

Stap 1 je kamt met een kammetje alle haren tussen de tenen omhoog, daarna pakt u de effileer schaar waarbij de punt van de schaar richting poot van hond wijst en zo knipt u haren gelijkmatig weg. Stap 3 voor een mooie afwerking van de voet kunt u nog met een rechte schaar de piekjes bijknippen dat de hond mooie ronde voetjes krijgt. Op foto 3 is het verschil te zien tussen een ongeknipte en een geknipte voet goed te zien.

Op de linker foto hierboven te zien een kam en een effileer schaar om de pluizen weg te knippen en op de rechter foto hierboven is te zien hoe je de afwerking netjes kunt krijgen met een rechte schaar.

De kop van de Duitse staande langhaar. Hierbij zijn ook veel verschillen per hond de ene hond heeft een grote kuif op zijn hoofd de andere hond 3 sprietjes en de volgende hond heeft geen kuif. Officieel via het trimschema van de Duitse staande langhaar staat beschreven dat de kuif van de hond glad geplukt moet worden. Veel mensen vinden dit ook erg leuk om te laten staan. De keuze is ook altijd aan de eigenaar zelf.

De oren van de Duitse staande Langhaar word niks aan gedaan. Het liefst zo lang mogelijk laten dit hoor echt bij het rastypische beeld van de Langhaar.

Mensen alsjeblieft let op denk nooit bij u zelf “goh mijn hond heeft het zo warm deze zomer we scheren hem een lekker” Dit is echt not done. De vacht komt hierdoor veel wolliger terug en niet meer mooi op kleur!! Ook de reuen en teven die gesteriliseerd worden kunnen veel wolliger in de vacht komen. Natuurlijk om medische reden is sterilisatie soms noodzakelijk! Maar de vacht zal er niet mooier van worden. Hieronder een foto hoe de vacht kan worden van een langhaar die zowel gecastreerd is als enkele jaren kort geschoren.

Word nu lid van de nederlandse vereniging langhaar

Ik word lid!