Leuke vakantielanden om je hond mee naartoe te nemen

Waarom zou je niet eens overwegen om je hond mee te nemen als je op vakantie gaat? Niet alleen hoef je je geen zorgen te maken over waar je je viervoeter achterlaat, ook kan het erg leuk zijn om een extra maatje mee te hebben op reis!  Natuurlijk is het niet iets dat je zomaar op de bonnefooi doet. Het is belangrijk om je goed in te lichten over hoe er het land waar je naartoe gaat met honden wordt omgegaan. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar zaken als of je hond wel toegestaan is in het land waar je naartoe wil, en of er gezondheidsrisico’s gelden. Om dit allemaal wat makkelijker te maken, zijn hier alvast enkele fijne vakantielanden om met je hond mee naartoe te gaan op een rijtje gezet.

• Duitsland

Denk je aan vakantie, dan zal je misschien niet gauw aan Duitsland denken. Het is toch een buurland van Nederland en niet ver of exotisch. Toch is het een erg leuk vakantieland, dat ook nog eens heel hondvriendelijk is.  Qua openbaar vervoer kan je eigenlijk niet meer wensen. Honden mogen namelijk altijd mee in bussen en treinen. Sterker nog, in de trein mogen kleine honden gratis mee als ze in een mand of tas passen.  In de bus mag je je hond meenemen voor half geld, mits hij aangelijnd is. En als je een boottochtje wil maken op de Bodensee mag de hond zelfs altijd gratis meereizen! Honden zijn ook in veel horecagelegenheden gewoon welkom, al is het altijd beter om even van tevoren te informeren. En wat betreft recreatie is het Duitsland goed vertoeven: wandelen kan lekker in uitgestrekte bossen of langs het strand. Langs de kust kan je precies zien tot waar je met je hond het water in mag komen, al zal dat in de zomer nergens het geval zijn. Toch is dit minder erg dan het lijkt: er zijn bij veel badplaatsen in de buurt speciale hondenstranden waar je wel lekker met je hond kan zwemmen!

• Slowakije

Je zal ook niet snel op Slowakije komen wanneer je een land zoekt om op vakantie te gaan, maar waarom eigenlijk niet? Het is een prachtig land, en ook nog eens hondvriendelijk! In het openbaar vervoer is de hond voor half geld overal welkom. Wel zal het dier tijdens de reis  aangelijnd en gemuilkorfd moeten worden.  Let ook op dat de hond in bijvoorbeeld het slaapcompartiment van de trein niet welkom is. Ook in horeca gelegenheden worden honden vaak niet toegestaan. Daarom is het in Slowakije extra fijn als je een accommodatie met keuken hebt, waar je zelf eten kunt bereiden. De gezondheid van je hond is natuurlijk erg belangrijk. Daarom is er een aantal zaken waar je op dient te letten. Zoals overal in Europa komen er in Slowakije teken voor, maar hiervoor biedt een Scaliborband voldoende  bescherming. Daarnaast komt er in sommige delen van Slowakije hondsdolheid voor. Als je hond met een andere agressieve hond in aanraking is gekomen, moet je dus altijd naar de dierenarts gaan! Blijf zelf ook uit de buurt van agressieve honden, aangezien hondsdolheid ook voor mensen gevaarlijk is. Ondanks deze zaken waar op gelet dient te worden, is Slowakije om twee redenen een geweldig land om met de hond naartoe te gaan. Ten eerste is het toerisme er nog niet ver ontwikkeld, waardoor er nog veel te ontdekken valt voor de avontuurlijke vakantieganger. Daarnaast beschikt het land over geweldige natuurparken en berggebieden, waar je hond praktisch overal welkom is! 

• Nederland

Ook ons eigen land is helemaal geen gekke keuze om lekker op vakantie te gaan. De voordelen zijn natuurlijk dat alles goed bereikbaar is, dat duidelijk is welke regels voor honden gelden én dat zaken als hondenvoer of eventuele hulp van een dierenarts altijd in de buurt te verkrijgen is.  Ook zijn er weinig gezondheidsrisico’s in Nederland. Pas wel op voor blauwalg of –wier als de hond (of jijzelf) in zoet water wil gaan zwemmen. Dit geeft namelijk giftige stoffen af. Langs de kust is het ook goed vertoeven. Op de meeste plekken mogen honden in de zomer na 7 uur ’s avonds het water in, maar op de Waddeneilanden mag dit de hele dag! Denk ook eens aan bijvoorbeeld de Veluwe of de Limburgse heuvels als vakantiebestemming. En, last but not least, een vakantie binnen Nederland hoeft helemaal niet veel te kosten!
Zoals je ziet is je hond meenemen op vakantie een erg leuke toevoeging, maar moet je je wel goed inlichtingen voordat je besluit dit te doen. Als je meer wil lezen over regels en tips met betrekking tot je hond meenemen naar verschillende landen, kijk dan eens op Op Vakantie met Hond!