Fokkersdagen

Jaarlijks organiseert de Nederlandse Vereniging Langhaar twee fokkersdagen. In de maand maart voor de nesten gefokt in de eerste helft van het voorgaande jaar en in de maand september voor de nesten gefokt in de tweede helft van het voorgaande jaar.

Doel:
De fokkersdag is dé gelegenheid voor onze Langhaar-fokkers om de door hen gefokte nesten, samen met de ouderdieren, ter beoordeling voor te brengen. Voor deze dagen worden uitgenodigd  de nesten die bij de vereniging zijn aangemeld door middel van een geboortebericht. Het doel van de fokkersdagen is dat de vereniging een overzicht heeft wat er aan pups geboren is uit combinaties waarvoor de fokbegeleidings commissie –F.B.G..- geen bezwaar heeft afgegeven

In de ring:
Gedurende de keuring word je precies verteld wat je in de ring moet doen. Terwijl de eigenaar met de pup in de ring staat wordt er gekeken naar hoe de pup wordt voorgebracht.
De eigenaar en pup moeten een rondje door de ring lopen en in een schuine lijn naar de keurmeester lopen. Voorts kijkt de keurmeester naar de reactie van de pup,zal de pup worden betast ,zal er in de mond van de pup worden gekeken,hoe de pup zijn staart draagt,naar zijn bevedering en gemeten worden.

Keurverslag:
Op deze dag worden de vader en moeder met alle pups door een keurmeester gekeurd ,de informatie van de keuring wordt in een verslag vastgelegd. Een exemplaar van het keurverslag ontvangt de eigenaar van de pup. De fokker ontvangt een verslag van het gehele nest en een verslag voor de vereniging (FBC).
De keurmeester let op alle eigenschappen van de vader en moeder en welke van deze eigenschappen bij de nakomelingen worden aangetroffen . Gedurende de keuring vertelt de keurmeester aan de eigenaar van de pup wat hij ziet. De keurmeester beoordeelt of de fokker geschikte ouderdieren heeft gekozen en een goede partnerkeuze heeft gedaan. De kwaliteit van de jonge honden en de homogeniteit zullen dit uitwijzen. Om tot een zinvolle beoordeling te komen is het noodzakelijk dat alle, althans zoveel mogelijk, pups en de beide ouderdieren aanwezig zijn.

Advies
De keurmeester zal op basis van zijn bevindingen aangeven of de combinatie van vader en moeder voor herhaling vatbaar is.

De betreffende fokkers worden persoonlijk benaderd over hun deelname aan de fokkersdag. Het is ons bekend dat een aantal fokkers al bij de uitgifte van hun pups aan de nieuwe eigenaren, deze aansporen om deel te nemen aan de fokkersdag. Er wordt dan ook steeds weer gerekend op een grote opkomst, ook van belangstellenden.

De Fokbegeleidingscommissie

NB:

Uiterlijke verschijningsvorm
 
Belangrijke Maatverhouding
Gedrag en Karakter
Hoofd,Schedel,Stop,Neusspiegel,Neusrug.Bovenlip,Kaken/Tanden.Wangen.
Ogen.(zo donker mogelijk)
Oren (behang) Hals,Rug
Kruis,Borst,Staart,Voorhand,Schouders,Ellebogen,Polsgewricht,Middenhand,Achterhand.

Wolfsklauwen,Voeten,Huid,Beharing,Buik,Grote en Gewicht

Reuen moeten over twee zichtbare ingedaalde testikkels beschikken